borstkanker

  • heleen

    Hallo allemaal.

    Ik heb een probleem met 1 van mijn honden. De hond is een bouvier des flandres en het is een teefje. Ze is net 10 jaar geworden en altijd in goede gezondheid geweest.Tot vandaag. Ik ging met haar naar mijn dierenarts omdat ze niet goed meer wilde lopen en het uitgilde als ze op moest staan. Deze klachten werden veroorzaakt door een whiplas in haar nek. De dieren arts vertelde verder tegen mij dat ze een kanker gezwel had om 1 van haar tepels en dat dat hoogstwaarschijnelijk borstkanker is. Nu moet ze geopereerd worden en moeten we daar over beslissen. Nu mijn vraag. Weet iemand van jullie wat er na de operatie gebeurt, ik bedoel, met medicijnen e.d. We willen het beste voor haar en willen haar absoluut een prettige oude dag bezorgen, maar niet als ze helemaal onder de medicijnen komt te staan.

    Wie heeft dit ook mee gemaakt met een oudere hond.

    Ik hoor graag jullie reacties

    Groetjes en alvast bedankt, Heleen

  • Christa Barto

    Hoi Heleen, goed dat je mijn raad opgevolgd hebt. Ik weet zeker dat er hier mensen zijn die je enigszins kunnen helpen (waaronder een dierenartsassistente).

    Zoals je weet kan ik je niet helpen. Wel kan ik je mijn mening geven. Ik heb er nu wat uurtjes over na kunnen denken. De leeftijd van Brenda in combinatie met een zware operatie en waarschijnlijk een chemokuur en medicijnen ……. zoals ik er nu over denk, zeg ik: laat maar zitten. Het risico van de narcose en niet weten wat ze tegenkomen tijdens de operatie geven voor mij de doorslag.

    Ik heb nagedacht wat ik zou doen als het Filas zou overkomen. Zoals Filas nu is, zeg ik: doen! Haar gezondheid is goed en ook lichamelijk is ze in goede conditie. Als Filas echter 10 jaar zou zijn (oud voor een Rottweiler), zoals Brenda (oud voor een Bouvier) zou ik echter zeggen: nee, de risico's zijn te groot. Daarbij komt voor Brenda dat ze problemen heeft met haar nek. Gaat dat over of kan het erger worden. Als dat namelijk erger wordt en over een jaar moet ze voor die whiplash geeutaniseerd worden, dan is het zonde van alle moeite die Brenda moet doen om te herstellen van de operatie.

    Mocht je morgen naar de dierenarts gaan, vraag dan alles wat je weten wilt. Je houdt van je hond en je hebt het recht om alles te weten.

    Hou je taai! En mail me zodra je iets weet!

    Groetjes, Christa

  • Gandr

    Hoi,

    Ehm hebben we het hier over het zogenaamde Mamma carsinoom? Dan betekend dit niet meer als het verwijderen van het melkklierpakket van de hond. Dit is op zich niet een bepaald risicohoge operatie en is dus te overleven, ook voor een hond van deze leeftijd.

    Daarnaast de whiplash. Mijn teckel Jessy heeft dit ook gehad en hij leeft nog steeds… Rust is wat dit moet oplossen, en dat is alles wat er aan een whiplash gedaan kan worden zo is mij verteld door de dierenarts. Zwemmen is echter wel goed…

    Ik heb nog meer informatie, maar dat moet ik dan even opzoeken…

    Groetjes,

    Gabdr & beestjes…

  • Christa Barto

    Gandr, je bent een kanjer!

    Bedankt! Heleen is een vriendin van me, dus dit gaat me extra aan het hart.

    (hand)kusjes aan je beestenboel!

    Christa

  • Gandr

    Hallo, nog even wat opgezocht.

    Een tumor aan de tepel kan door meerdere typen kanker veroorzaakt zijn. Voor zover mij bekend is dit makkelijk “weg te snijden”. Na dit type operaties is het voornamelijk zorg dat de hond niet de wond steeds open maakt. Pillen van anti biotica worden soms gegeven. Chemotherapie wordt bij dit type kanker niet vaak voorgeschreven. Dat is meer het geval, voor zover in mijn boeken terug te vinden, als het gaat om een kanker soort die niet meer weg te snijden is en alleen nog door de chemotherapie te verhelpen is. En dan eigenlijk ook alleen maar bij de jonge dieren. Met andere woorden, als het rendabel is voor het dier en het dier daarmee nog een kwalitatief leven geboden kan worden. Echter als de kanker weggesneden is, waarom dan nog de chemo??? Om eventuele nog aanwezige cellen van kanker te vernietigen. Maar zoals ik al zei, bij kanker rond de tepel wordt meestal of de tepel zelf verwijderd of, bij mammacarsinoom, het melkklierpakket. Meestal is daarmee de kanker ook verwijderd. Deze type van kanker is erg makkelijk te opereren. Dus ik zou me daarover geen echte zorgen maken. Een zorg is wel de eventuele toestand van het hart van de hond. Oudere honden kunnen last hebben van “hartruis”, het niet goed meer functioneren van de hartklep of hartkleppen. Dit kan soms een risico vormen voor een operatie. Maar een goede dierenarts kijkt altijd even naar het hart.

    Dan de Whiplash. Zoals ik al eerder aangaf, mijn teckel heeft dit ook gehad toen hij ongeveer 6 jaar was. Hij droeg toendertijd een halsbandje. Bij whiplash is het belangrijk dat de hond complete rust krijgt, dus inhoudende dat de hond zoveel mogelijk ligt. Ik heb mijn teckel in de rust periode in de bench gehouden, hij at zelfs daar. Uitlaten was alleen het verplichte en nodige plasje en hoopje en dan weer in alle kalmte terug naar huis. Hij heeft 8 weken rust moeten houden. Jessy, de teckel, ging zelf al in de bench, hij had last van zijn nek en voelde dat de rust hem wel goed deed. Om weer een beetje therapie te geven is wandelen in gedoseerde mate in rul zand erg goed, zwemmen is ook erg goed om de spieren weer wat beweging te geven en sterk te maken. Langzaam opbouwen is hier erg belangrijk. Daarnaast is het ook belangrijk te weten dat een hond die whiplash gehad heeft of heeft GEEN halsband of slipketting meer mag dragen om te voorkomen dat de whiplash zich herhalen kan. Een tuig is beter. Mijn teckel draagt nu al drie jaar een tuigje en dat gaat goed. Ook voor grotere honden zijn tuigjes beschikbaar. Even navragen of bestellen bij de dierenwinkel. Daarnaast is springen, rennen en dollen iets waar wel altijd voorzichtig mee moet worden omgegaan. Echter als je een hond hebt die gewend is om lekker te dollen, dan kun je dat moeilijk gaan verbieden, maar een hond die verstandig is zal zelf aangeven wanneer de nek weer op gaat spelen. Rust is dan weer het beste om het op te heffen. In sommige gevallen worden pijnstillers voorgeschreven, echter ik ben er geen voorstander van, want immers de hond voelt dan geen pijn meer en de kans dat de whiplash blijvende schade geeft is dan groter. In geval van een bouvier de flandres (Ik hoop dat ik het even goed schrijf LOL) kan ik aannemen dat je niet in het bezit bent van een bench of een andere kleine ruimte waar de hond min of meer verplicht wordt te blijven liggen. Probeer dan een stuk huiskamer af te zetten waarmee de bewegings vrijheid beperkt wordt tot een minimum. Ook een babybox kan in dit soort gevallen voor een grotere hond een uitkomst zijn.

    Ik hoop dat je hiermee even vooruit kan. Mocht je echter nog vragen hebben, stel ze gerust. Maar stel ze ook aan je dierenarts. Het is namelijk een tijd geleden dat ik mijn dierenartsassistente cursus gedaan heb en aangezien ik niet in die lijn werkzaam ben (helaas) kan enkele informatie van mij verouderd zijn, echter ik denk dat het niet zo ver outdated is dat er niets meer van klopt. En het kan alleen maar beter zijn geworden denk ik, niet nadeliger. Dus….

    Je hond kan hier nog mooi overheen komen lijkt mij en ik denk ook dat ze dan ook nog wel een aantal kwalitatieve jaren kan hebben. Mocht je echter nog onzekerheden hebben, stel ze altijd aan de dierenarts. Schrijf je vragen desnoods op. Dierenartsen zijn blijer met je als je veel vragen steld dan dat je alles maar gewoon aanneemt en verder niets vraagt.

    Succes, geef je hond maar een voorzichtige knuffel (denk om het nekkie!) en laat het even weten hier oké?

    Groetjes,

    Gandr & beestjes

  • Gery

    Ik heb een hond die is op negen jarige leeftijd ook aan bulten onder de buik geopereerd. Ik heb toen ook de baarmoeder weg laten halen. Het was een grote operatie en ze had dagen nodig om weer goed te lopen want het was een hele grote snee. En ze had pijn. Toen kreeg ze pijn stillers en het is goed gekomen. Daarna is ze nog een keer onder het mes gekomen omdat ze weer een buld kreeg. Ze is nu 14 jaar en het gaat nog steeds goed.Gery